bg Понеделник - Петък 09:00-18:00
Имейл: office@mediaposthitmail.bg Телефон: +359 2 962 86 29
bg Понеделник - Петък 09:00-18:00
Имейл: office@mediaposthitmail.bg Телефон: +359 2 962 86 29

Проучване за електронната търговия в ЦИЕ за 2023г.

Защо направихме Проучването?

През 2022 г. Mediapost Hit Mail инициира Проучване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с мисия да разкрие сложността на пейзажа при електронната търговия в региона. Нашата цел беше ясна: да предоставим на търговците данните, от които се нуждаят, за да намерят успех в този разнообразен и бързо развиващ се пазар.

Тази година беше второто издание на проучването. Искахме да продължим да следим тенденциите и предизвикателствата в сферата и с удоволствие разширихме обхвата на проучването, за да включим две нови държави – Босна и Херцеговина, и Македония. Това разширение не беше само за числа; става дума за разнообразяване на гледната точка на проучването и превръщането му в още по-ценен ресурс за бизнесите в ЦИЕ.

Ключови данни

Проучването не разкри просто факти. То изведе цялостен наратив за пазара на електронна търговия както в Европа, така и в региона на Централна и Източна Европа, разгледан като едно цяло. Европа затвърждава мястото си на двигател за електронна търговия, с прогнозирана пазарна стойност от 871,46 милиарда евро за 2023 г. Този впечатляващ растеж е доказателство за приемствеността към технологиите, променящото се поведение на потребителите и последиците от пандемията, която ускори интереса към онлайн пазаруването.

Бяхме поразени от процента на фирмите, които все още не са направили стъпки към онлайн продажбите. Изненадващо, над 50% от анкетираните съобщават, че не извършват електронната търговия. Това, което е дори по-интригуващо е, че приблизително 25% от тях не могат да формулират конкретна причина за своето колебание, което разкрива значителен неизползван потенциал за растеж в региона. Ето някои от причините: 

Има обаче и забележима склонност към разширяване и трансгранична търговия. Регионът може да се похвали с обобщен годишен растеж (CAGR) от около 14%, воден от нарастващото влияние на интернет и доверието на потребителите в онлайн платформите. Една трета от участниците се подготвят да се впуснат в трансгранична електронна търговия, което отразява нарастващия ентусиазъм за проучване на нови пазари и възползване от международни възможности за печалба. Западните Балкани, като част от региона на ЦИЕ, също демонстрират впечатляващ растеж от приблизително 17% през последните пет години. За европейските потребители става все по-удобно да пазаруват от чуждестранни търговци на дребно, което допринася за трансграничните продажби, представляващи приблизително 23,2% от общите продажби в електронната търговия.

Докато се ориентираме в този непрекъснато развиващ се пазар, бизнесите трябва да разпознаят нюансите и възможностите, предлагани както от региона на ЦИЕ, така и от Западните Балкани. Правилното разбиране на тези нюанси е от ключово значение за компаниите, които се стремят да процъфтяват в прогресиращия свят на европейската електронна търговия.

Поддръжка от местни асоциации за електронна търговия и доверени партньори

Успехът на нашето проучване не би бил възможен без безценната подкрепа на множество местни асоциации за електронна търговия и доверени партньори в региона на ЦИЕ. Тяхното одобрение и сътрудничество изиграха важна роля за обхвата и ефективността на проучването. Обединението помежду ни демонстрира колективния ангажимент към насърчаването на процъфтяваща среда за електронна търговия в региона.

Бюлетини, публикации в социалните медии, събития на живо, прессъобщения – това са само част от примерите за усилията, положени от нашите сътрудници с цел популяризиране на проучването сред местните онлайн търговци. Оценяваме високо подкрепата им! Това беше същинска презентация на близко партньорство, откритост и чудесна координация между нашите екипи.

Можете да намерите повече подробности за партньорите ни в раздел Сътрудници.

Какво предстои

Това проучване не е просто произволно начинание; то представя посвещението ни в предоставянето на ценна статистика и данни, спомагащи растежа в оживения свят на електронната търговия в ЦИЕ. Както се вижда от резултатите, регионът е с огромни възможности и уникални предизвикателства, което го прави динамичен и непрекъснато развиващ се пазар, в който да бъдеш информиран и адаптивен е от ключово значение.

Това е само малка част от нашите открития. За по-задълбочени анализи, прозрения и приложими препоръки, разгледайте проучването сами.

Докато приключваме това проницателно пътешествие в текущото състояние на европейската електронна търговия, нашият ангажимент да предоставяме изчерпателни прозрения се задълбочава. Успехът на проучването през 2023г. подхрани решителността ни през следващата година да включим всяка страна от региона на Централна и Източна Европа, без изключение. Целта ни е да оформим панорамен образ, който представя разнообразния пейзаж на електронната търговия в тази част на света. Това разширение е в съответствие с мисията ни да предоставяме на онлайн търговците актуални данни, с цел сътрудничество отвъд границите.

Каним фирми, асоциации и експерти от индустрията от всеки ъгъл на Централна и Източна Европа да се присъединят към нас в това начинание. Нека заедно осветим пътя за електронната търговия, създавайки споделена база от знания, която ни тласка към по-големи успехи!

Ако искате да се присъедините към Проучването през 2024г., не се колебайте да се свържете с нас на ecommerce@mediaposthitmail.bg. Вземете участие в бъдещето на електронната търговия!