bg Понеделник - Петък 09:00-18:00
Имейл: office@mediaposthitmail.bg Телефон: +359 2 962 86 29
bg Понеделник - Петък 09:00-18:00
Имейл: office@mediaposthitmail.bg Телефон: +359 2 962 86 29

Всяка маркетинг стратегия цели да постигне възможно най-добрите резултати с възможно най-малко инвестирани средства. Затова и много компании се обръщат към имейл маркетинга. Той е един от каналите с най-висока възвращаемост на инвестицията.

Изпращането на персонализирани имейли до всеки клиент е страхотен начин да покажете отношение. В същото време това изисква твърде много време и усилия. Риск крие и изпращането на имейл нюзлетър до цялата Ви база данни с клиенти – някои от тях може директно да докладват имейла Ви като спам, ако информацията не им се струва полезна или уместна. Това може лесно да окаже негативно влияние върху доставяемостта на Вашите съобщения.  

По-елегантното решение в случая е да се възползвате от предимствата на имейл автоматизацията. Благодарение на нея ще може да изпращате максимално релевантни имейл съобщения на клиентите си в отговор на определени действия от тяхна страна. В крайна сметка всичко опира до това да достигнете до повече хора с правилно съобщение в правилния момент.

Автоматизацията Ви спестява време, средства и нерви

Но как всъщност работи имейл автоматизацията?

Чрез специален софтуер до Вашите клиенти се изпращат имейли в следствие на определени действия, които те са предприели. Същите имейли обаче може да се изпратят и през определен период от време, с цел да подтикнат клиентите Ви към конкретни действия от тяхна страна. Не на последно място, възможно е да автоматизирате и изпращането на поздравителни картички, с които да покажете лично отношение към всеки клиент. Само се замислете колко време, усилия и нерви ще си спестите, ако автоматизирате тези процеси? И съответно колко ще загубите, ако трябва да напишете сами всеки от тези имейли. 

Предимствата на имейл автоматизацията далеч не се изчерпват до тук. Факт е, че спестените ресурси като време и средства са много ценни, особено ако ги използвате по посока привличане на още клиенти. Но автоматизацията Ви носи още една полза – тя прави имейлите Ви релевантни спрямо етапа, на който се намира Вашият клиент. Така например, той ще получи код за отстъпка или имейл със специални предложения, когато количката му е пълна, но все още се колебае дали да поръча избраните продукти. Същото важи и за клиент, който е разгледал услугите Ви преди няколко седмици и има нужда от любезно напомняне за техните предимства.

В този смисъл, автоматизацията на имейли Ви гарантира, че ще избегнете някои чисто човешки грешки. Такива са изпращането на съдържание, което не отговаря на нуждите на клиента Ви в дадения момент. Представете си как той получава имейл да свали приложението Ви след като току-що е поръчал чрез него. Шансът такъв клиент да се откаже от Вашите продукти/услуги след подобен имейл е доста голям.

Друга подобна грешка е да пропуснете или забравите да изпратите правилния имейл в правилния момент. С това пък намаляват шансовете Ви както да осъществите продажба, така и да задържите клиента си.

Имейл автоматизацията е подходяща за всеки бизнес

Така както черният цвят отива на всеки човек, и имейл автоматизацията лесно се интегрира към всеки бизнес, бил той B2B, B2C, C2C и т.н. В основата си, този подход улеснява процеса по изпращане на имейли до списъка Ви с клиенти, за да фокусирате усилията си върху по-важни цели. Няма значение колко е голяма базата Ви данни. Имейл автоматизацията работи еднакво добре и еднакво бързо както при 100, така и при 1 000 000 клиенти. Автоматизацията се справя чудесно и ако разполагате с по-малък екип от служители. Вместо да наемате хора, които да се занимават с изпращането на имейли, по-добре се обърнете към специализирана агенция, която да Ви съдейства с тази нелека задача.

За да разгледаме по-подробно предимствата от автоматизирането на имейлите, нека разгледаме няколко примерни ситуации, в които автоматизацията носи ползи на бизнеса.

Да предположим, че имате клиенти, които имат потенциал да осъществят покупка, но им трябва повече време. Вашата цел е да задържите интереса им и да ги мотивирате да предприемат следващата стъпка. В тази ситуация, най-доброто решение, е, да организирате кампания за поддържане на интереса (lead nurturing). Тя е разработена, за да напомня на клиентите Ви за ключови предимства на Ваши продукти или услуги, докато те са готови да купят от Вас. В този период те ще получават поздравления за рожден ден, учтиви напомняния, специални предложения и др. Така, когато моментът за взимане на решение за покупка настъпи, клиентите ще са Ваши.

Дотук звучи прекрасно, но съставянето, изпращането и следенето на тези имейли е нелека работа. Вероятно ще трябва да се занимавате лично, което ще Ви коства време и усилия. Възможно е да ангажирате (или дори наемете) служител, което отново е разхищение на ресурс. Именно тук ключова роля играе имейл автоматизацията. Докато тя върши цялата тази работа, Вие ще разполагате с достатъчно време, за да проследите ефективността на кампанията и ако се наложи, да оптимизирате някой от елементите ѝ. Подробна статистика за успеваемостта на кампаниите е лесно достъпна, защото всички резултати от имейл автоматизацията са напълно измерими. Така може лесно и бързо да определите какъв резултат постигате с този тип кампании.

Извлечете максимума от това, с което разполагате

Нека разгледаме още една ситуация – Ваш клиент е прегледал внимателно онлайн магазина Ви, напълнил е количката си и… е изчезнал безследно. В продължение на няколко дни или дори седмици той така и не се връща, за да завърши поръчката си. Нормално е да го потърсите, за да разберете евентуалните проблеми и затруднения, които е изпитал на този финален етап. Добра идея е да му напишете имейл, с който да поискате обратна връзка. Може и директно да му изпратите код за отстъпка, валиден за избраните в количката му продукти. По този начин ще го мотивирате да преосмисли решението си.

Всичко това обаче не решава проблема Ви, тъй като „изчезващи“ клиенти има много. А Вие със сигурност не разполагате с толкова време, за да следите всеки поотделно и да реагирате спрямо индивидуалната му ситуация. Истината е, че не се и налага. За да се освободите от всички тези отговорности, може просто да автоматизирате имейлите си към подобни клиенти. Имейлинг софтуерът ще се погрижи да Ви върне обратно загубените клиенти, което ще даде положително отражение в ръста на продажбите и в разширяването на Вашата база данни.

Може да разчитате на имейл автоматизацията и за да разберете по-бързо и ясно какви са причините, поради които Вашите клиенти изоставят количките си. Изпратете им линк към онлайн проучване (разбира се, автоматизирано), което да ви даде ясна представа за всички проблеми, с които се сблъскват. Докато софтуерът има задачата да изпрати съответните имейли до клиентите, за Вас остава само да анализирате отговорите им. Възможно е да става дума за технически проблем при поръчването в онлайн магазина Ви, който да разрешите бързо и така да наваксате загубите в продажбите за нула време.

„Автоматизирайте“ помощта си

Ще Ви дадем още един пример за ситуация, при която имейл автоматизацията ще бъде в полза на Вашия бизнес. Представете си, че искате да предложите по-сложен продукт или услуга на нов клиент. За целта ще се наложи да отделите повече време в разяснения и обучения, за да може той да вникне в същността и предимствата на предложеното от Вас. Добра идея е да му изпратите поредица от имейли, с които постепенно и подробно да го запознаете с Вашия продукт/услуга.

А сега си представете, че всеки един имейл от тази поредица, бъде планиран и изпратен в най-подходящия момент. Именно това ще постигнете, ако автоматизирате процеса – от една страна Вие няма да сте ангажирани, а от друга Вашият клиент ще получава навременна и полезна информация.

Ако все още изпитвате съмнения относно имейл автоматизацията или имате въпроси за механизма й, обърнете се към нас. Ние ще Ви съдействаме във всяка стъпка, като подробно дискутираме с Вас какво, кога и как трябва да се случи. Ще Ви помогнем с цялостното планиране, а нашите опитни копирайтъри ще разработят за Вас текстове, с които ще задържите вниманието на получателите възможно най-дълго. Може да разчитате на нас и за настройването на имейлите, както и за разрешаването на всякакви други възникнали проблеми относно автоматизацията.

В обобщение към ползите от имейл автоматизацията, можем само да допълним, че ако веднъж опитате, със сигурност няма да се върнете назад към писане и изпращане на имейли на ръка. В днешни дни най-ценният ресурс е времето и всяка една технология, която успява да Ви спести часове и дори дни работа, си заслужава инвестицията. Всяка свободна минута ви дава още един шанс да задържите текущите си клиенти или да спечелите нови. Благодарение на имейл автоматизацията, винаги ще предоставяте релевантна и полезна информация, поднесена в най-подходящия момент. Вашите клиенти ще бъдат доволни и ще гледат на компанията Ви като на идеалния отговор на техните нужди и въпроси.

***

Какво можете да направите сега?

1. Вече сме помогнали на много компании като Вашата, в десетки европейски държави и на различни езици. Затова, независимо от това какви са продуктите или услугите, които предлагате, със сигурност ще можем да Ви бъдем полезни. Свържете се с нас още сега, за да обсъдим заедно какво можете да направите, за да постигнете по-добри резултати от досегашните. Възможностите са толкова много!

2. Ако тази статия от блога ни Ви харесва и искате да получавате известия при публикуване на нова статия, абонирайте се за бюлетина ни, като кликнете тук. Ще Ви изпращаме имейл винаги когато имаме ново и полезно за Вас съдържание.

3. Ако искате да работите при нас, изпратете ни имейл на office@mediaposthitmail.bg като посочите в коя област от услугите ни искате да работите с какво според Вас можете да допринесете за общата ни цел – по-добри резултати за клиентите на „Медияпост Хит Мейл“.4. Разкажете и на приятелите си за чудесното съдържание, което публикуваме в блога. Споделете линк към тази статия само с един клик в LinkedInTwitter или Facebook